До реєстр. № 7233 від 24.10.2017 р.
ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 28 лютого 2018 року (протокол №84) проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки» (реєстр. № 7233), поданий народним депутатами України Мисиком В. Ю., Развадовським В.Й. та іншими народними депутатами України.

Метою законопроекту є підвищення правосвідомості громадян та інших осіб, відповідальних за протипожежний стан підприємств, установ та організацій, а також встановлення адекватного розміру покарання за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, шляхом збільшення штрафних санкцій, у тому числі підвищення розміру штрафів, які накладаються відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України.

Законопроектом пропонується наступне:

статтю 175 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнити частинами другою-четвертою, підвищивши розміри штрафів, доповнити статтю новими складами адміністративних правопорушень, зокрема, порушення вимог улаштування та утримання систем пожежної автоматики, в тому числі автоматичних засобів виявлення та гасіння пожеж, вчинення тих самих дій особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, а також несанкціоноване перекриття проїздів, під’їздів до будівель, споруд, пожежних водоймищ для пожежної техніки.

внести до статті 270 Кримінального кодексу України зміни щодо підвищення розміру штрафу, який накладається на особу, яка порушила вимоги законодавства у сфері пожежної безпеки, що призвело до виникнення пожежі, а також встановити стосовно осіб, на яких покладено обов'язки до дотримання правил пожежної безпеки, винних у їх порушенні, додатковий вид санкції такий як позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років або без такого.

Крім того, з метою забезпечення принципу правової визначеності, пропонується конкретизувати у примітці до відповідної статті, що під заподіянням шкоди здоров'ю людей або загибеллю людей розуміється заподіяння шкоди здоров’ю або смерть хоча б однієї особи.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи підтримує законопроект та висловлює доцільність коригування розміру покарань за порушення, передбачені у ст. 96 КУпАП та у ст. 270 КК України.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції дійшов висновку, що проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

У висновку Комітету Верховної Ради України з питань бюджету зазначено, що законопроект має опосередкований вплив на бюджет (може призвести до збільшення доходів та видатків державного бюджету залежно від санкцій за виявлені правопорушення).

Генеральна прокуратура України зазначає про необхідність вирішення передбачених законопроектом питань та, надаючи пропозиції щодо їх вдосконалення, рекомендує проект доопрацювати.

Фахівцями Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України, Адміністрації державної прикордонної служби України та науковцями Інституту законодавства Верховної Ради України висловлено ряд зауважень та пропозицій щодо удосконалення даного законопроекту.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Члени комітету – народні депутати України звернули увагу на необхідність узгодження розміру санкцій в частинах 3 та 4 статті 175 Кодексу України про адміністративні правопорушення з розмірами відповідних санкцій у статті 53 Кримінального кодексу України, оскільки розмір штрафу за адміністративні правопорушення не може перевищувати розмір штрафу за кримінальні правопорушення.

З огляду на зазначене, народні депутати України – члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України «України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки» (реєстр. № 7233) прийняти за основу.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, проект Постанови Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

Голова Комітету                                                                      А. Кожем’якін

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12