До реєстр. № 7432 від 21.12.2017 р.

 

  ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на засіданні, що відбулось 23 травня 2018 року (протокол № 90) розглянуто поданий народними депутатами України             Ємцем Л.О. та Березою Б.Ю. проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції та за проїзд на заборонний сигнал світлофора» (реєстр. № 7432).

Метою даного законопроекту є зменшення кількості ДТП шляхом посилення відповідальності за проїзд на заборонний сигнал світлофора та керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

У законопроекті пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме:

1.                Доповнити частину другу статті 30 КУпАП положенням, що особа може бути позбавлена права керування транспортним засобом на строк до 10 років в окремих випадках, а також в особливих випадках особу може бути позбавлено права керувати транспортним засобом довічно;

2.                Доповнити статтю 122 КУпАП частинами 5 та 6, якими окремо передбачається адміністративна відповідальність за проїзд на заборонний сигнал світлофора та вчинення цього правопорушення особою, яка двічі піддавалася адміністративному стягненню за його вчинення. Такі порушення тягнутимуть за собою відповідальність у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом на строк до 10 років (частина 5 ст. 122 КУпАП) та – довічно (частина 6 ст. 122 КУпАП);

3.                Також проектом вносяться зміни до санкції частини першої статті 130 «Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції» КУпАП, якими встановлюється відповідальність у виді позбавлення права керування транспортним засобом довічно.

 

Міністерство юстиції України зазначає, що при встановленні адміністративної відповідальності (в даному випадку позбавлення права керувати транспортним засобом довічно) необхідно враховувати, що стягнення передусім є виправним та превентивним засобом, має використовувати не надмірні, а лише необхідні і зумовлені метою заходи.

МВС має ряд суттєвих зауважень, серед іншого вказує на використання в тексті законопроекту оціночних категорій, таких як «в окремих випадках», в «особливих випадках», що не матиме однозначного застосування на практиці.

Народні депутати України – члени Комітету зазначають, що положення законопроекту потребують узгодження з Кримінальним кодексом України, а саме: порушення окремих правил дорожнього руху, передбачених частиною 6 статті 122 та частиною 1 статті 130 КУпАП, тягтимуть довічне позбавлення права керування транспортним засобом, а вчинення злочину, передбаченого статтею 286 Кримінального кодексу України «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами», матиме наслідком позбавлення такого права лише на строк до трьох років.

За наслідками обговорення на засіданні члени Комітету (11 голосів «за») ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції та за проїзд на заборонний сигнал світлофора» (реєстр. № 7432) відхилити.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України дотримується такої ж думки.

Висновок Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції – законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України, висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції з цього питання, просимо розглянути.

 

 

 

Голова Комітету                                                                               А.Кожемякін

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12