До реєстр. № 5259 від 10.10.2016 р.

№ 5259-1 від 12.10.2016 р.

№ 5259-2 від 13.10.2016 р.

 

  ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 08 лютого 2017 року проекти законів України «Про внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув'язнення» (реєстр. № 5259), поданий Кабінетом Міністрів України, «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відновлення справедливого порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання» (реєстр. № 5259-1), поданий народним депутатом України Мураєвим Є.В. та «Про внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув'язнення» (реєстр. № 5259-2), поданий народними депутатами України Купрієм В.М., Ліньком Д.В. та іншими народними депутатами України.

Подані законопроекти мають спільну мету, а саме внесення змін до чинної редакції статті 72 «Правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення» Кримінального кодексу України, яка, зокрема, передбачає зарахування попереднього ув’язнення у строк покарання у вигляді позбавлення волі з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі. Дану норму було введено в дію Законом України «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання» від 26.11.2015 р. № 838-VIII.

Законопроектом «Про внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув'язнення» (реєстр. № 5259) пропонується викласти в новій редакції частину п’яту статті 72 КК України, передбачивши, що лише у разі засудження до позбавлення волі за злочини невеликої та середньої тяжкості зарахування судом строку попереднього ув’язнення провадиться із розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі. В усіх інших випадках, зокрема і у разі, якщо засудження до позбавлення волі при сукупності злочинів, якщо хоча б один із злочинів є тяжким або особливо тяжким або ж у разі засудження до позбавлення волі при вчиненні злочину повторно, рецидиві злочинів, попереднє ув’язнення зараховується судом до строку покарання при засудженні до позбавлення волі з розрахунку один день попереднього ув’язнення за один день позбавлення волі.

Альтеративним законопроектом «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відновлення справедливого порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання»                                 (реєстр. № 5259-1) пропонується викласти в новій редакції частину п’яту статті 72 КК України, передбачивши єдиний підхід застосування до всіх засуджених, згідно з яким строк покарання у разі засудження до позбавлення волі зараховується «день за день» або за правилами, передбаченими частиною першою статті 72 КК України. Також при призначенні покарань, не зазначених в частині першій цієї статті, суд, враховуючи попереднє ув’язнення, може пом'якшити покарання або повністю звільнити засудженого від його відбування.

Наступний альтернативний законопроект «Про внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув'язнення» (реєстр. № 5259-2) відрізняється структурно та змістовно. Ним пропонується доповнити чинну редакцію частини п’ятої статті 72 КК України абзацом сьомим, передбачивши, що встановлені в частині п’ятій цієї статті правила співвідношення видів покарань не поширюється на перші чотири місяці попереднього ув’язнення засуджених або осіб, котрі підозрюються у вчиненні злочинів середньої або невеликої тяжкості, на перші шість місяців попереднього ув’язнення засуджених або осіб, котрі підозрюються у вчиненні тяжких або особливо тяжких злочинів, та осіб, які повторно скоїли злочин.

Проаналізувавши положення законопроектів, народні депутати України - члени Комітету зазначають, що кожен із проектів пропонує свій механізм врегулювання процедури зарахування строку попереднього ув’язнення до строку покарання визначеного судом, однак саме проект Закону України «Про внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув'язнення» (реєстр. № 5259-2) був підтриманий Комітетом та рекомендований Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні за основу.

Враховуючи вищезазначене, відповідно до норм Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», народні депутати України - члени Комітету вважають за доцільне рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні законопроекти реєстр. № 5259 та реєстр. № 5259-1 відхилити.

Доповідачем на засіданні Верховної Ради України  визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та висновки Комітету з питань запобігання і протидії корупції, а також проекти постанови Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                                      А.Кожем’якін

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12