До реєстр. № 8206 від 27.03.2018 р.


ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ


Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 20 червня 2018 року (протокол № 92) проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих положень з питань охорони громадського порядку і державного кордону» (реєстр. № 8206), поданий народними депутатами України Найємом М., Паламарчуком М. П. та іншими народними депутатами України.

Метою законопроекту є впровадження оптимальної форми взаємодії громадськості та органів Національної поліції України і підрозділів Державної прикордонної служби України під час здійснення охорони громадського порядку і державного кордону.

Задля реалізації зазначеної мети пропонуються внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку», якими зокрема:

виключається абзац 2 статті 1 Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку», що визначає форми, у яких створюються громадські формування з охорони громадського порядку і державного кордону;

розширюються підстави для примусового розпуску громадських формувань;

встановлюється можливість здійснення діяльності з охорони громадського порядку і державного кордону громадськими формуваннями лише за присутності та під контролем уповноважених осіб;

передбачається проведення перевірки на відповідність вимогам, визначеним законом до членів громадських формувань;

обмежуються повноваження членів громадських формувань;

обмежується можливість членам громадських формувань використовувати спеціальні засоби під час діяльності з охорони громадського порядку і державного кордону.

регламентується порядок здійснення контролю за діяльністю  громадських формувань та встановлюються обмеження щодо джерел фінансування їх діяльності;

Проаналізувавши та обговоривши положення проекту Закону, члени Комітету відмітили його актуальність, оскільки запропоновані зміни нададуть можливість оптимізувати діяльність з охорони громадського порядку і державного кордону органів Національної поліції України і підрозділів Державної прикордонної служби України спільно з громадянами. Також було відмічено, що міжнародні партнери підтримують ініціативу щодо вдосконалення правового регулювання діяльності громадських формувань в частині залучення їх до охорони громадського порядку і державного кордону задля приведення діючого законодавства до міжнародних стандартів та вимог часу.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

З огляду на вищезазначене та враховуючи актуальність запропонованих норм, народні депутати України – члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих положень з питань охорони громадського порядку і державного кордону» (реєстр. № 8206), прийняти за основу.

Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності А. Кожем’якіна.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути.

 

Голова Комітету                                                                      А. Кожем’якін

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12