До реєстр. № 2320  від 05.03.2015 р.


 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ


Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 3 червня 2015 року проект Постанови Верховної Ради України «Про необхідність збору та систематизації доказів агресії Російської Федерації та терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР» проти України» (реєстр. № 2320), поданий народними депутатами України  Алєксєєвим С.О., Фірсовим Є.П.,                  Ткачуком Г.В., Макар’яном Д.Б., Паламарчуком М.П.

Постановою пропонується від імені Верховної Ради України ініціювати вжиття процесуальних заходів Генеральним прокурором України за здійснення актів агресії та інших злочинів Російською Федерацією та терористичними організаціями «ДНР» і «ЛНР» проти України.

Для доказування агресії Російської Федерації та терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР» в судах і відшкодування всіх її наслідків необхідно створити механізм збору, систематизації, аналізу та збереження доказів вчинення Росією актів агресії та інших злочинів; забезпечити чітку координацію у сфері збору доказів всіх правоохоронних органів (прокуратури, військової прокуратури, інших органів), здійснити аналіз можливої взаємодії органів досудового розслідування України і ОБСЕ.

Крім цього, необхідно розпочати досудові розслідування за ознаками злочинів, передбачених ст. 110 Кримінального кодексу України «Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України» та ст. 437 Кримінального кодексу України «Планування, підготовка, розв’язання і ведення агресивної війни», що зафіксує на рівні національного права актів агресії проти України. Докази зібрані в межах цих проваджень могли б бути використані в Міжнародному кримінальному суді.

Для реалізації зазначених цілей пропонується доручити Генеральному прокурору України:

- створити міжвідомчу слідчо-оперативну групу під керівництвом заступника Генерального прокурора України - Головного військового прокурора України, яка буде відповідати за збір доказів агресії, вчинення злочинів проти миру, безпеки людства та тероризму, планування, підготовки, розв’язання і ведення агресивної війни, посягання на територіальну цілісність і недоторканість України.

-                 розпочати досудове розслідування за ст. 110 та ст. 437 Кримінального кодексу України.

Генеральна прокуратура України  вважає, що запропонований проект Постанови є неприйнятним, оскільки її вимоги виходять за межі повноважень Верховної Ради України і не кореспондуються з положеннями Конституції України, Кримінального процесуального кодексу України та іншими законами.

За висновком Комітету з питань запобігання і протидії корупції проект Постанови не містить корупціогенних факторів та відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Члени Комітету підтримують пропозицію щодо нагальної необхідності збору, систематизації, аналізу та збереження доказів вчинення Росією актів агресії та вважають, що впровадження положень проекту сприятиме демонстрації українському та світовому суспільству невідворотності покарання за здійснення злочинів проти України.

Зважаючи на актуальність запропонованої проектом теми, Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу у першому читанні проект Постанови «Про необхідність збору та систематизації доказів агресії Російської Федерації та терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР» проти України».

Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності А.Кожем’якіна.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути. 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                             А. Кожем’якін

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12