До реєстр. №2545
від 03.04.2015 р.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

  Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо звільнення від кримінальної відповідальності судді (реєстр. №2545), поданий народним депутатом України Власенком С.В.

Проект Закону, як зазначено у пояснювальній записці до нього, вноситься з метою встановлення організатора вчинення злочину, передбаченого статтею 375 КК України, оскільки організатор займає найвищу ланку в ієрархії злочинного угруповання.

У законопроекті пропонується доповнити статтю 375 "Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови" Кримінального кодексу України частиною третьою, в якій передбачається спеціальний вид звільнення від кримінальної відповідальності, згідно з яким "суддя, який постановив завідомо неправосудне судове рішення звільняється від кримінальної відповідальності, якщо стосовно нього чинився тиск головою суду чи його заступниками, або службовими особами, які займають особливо відповідальне становище з метою постановлення ним такого завідомо неправосудного судового рішення та він до винесення йому вироку добровільно заявив про такий тиск відповідному органу досудового розслідування, прокурору, суду та надав належні і допустимі докази здійснення такого тиску. Повторне звільнення від відповідальності за вищевказаних обставин не допускається". У зв’язку з цим частину 3 статті 368 КК пропонується доповнити вказівкою на статтю 375 КК.

Проаналізувавши та обговоривши положення проекту Закону, члени Комітету відмітили актуальність його положень, а також висловити окремі зауваження та пропозиції щодо його удосконалення.

Таким чином, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду на пленарному засіданні у першому читанні проект Закону прийняти за основу.

Головне науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції зазначив, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів і проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем’якіна А.А.

Додаючи висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції та проект постанови Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                                           А.Кожем’якін

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12