До реєстр. № 3254 доопрацьований

н.д.

Верховна Рада України

Постановою Верховної Ради України  від 17 травня 2016 року № 1362-VIII проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди алкогольних напоїв, тютюнових виробів» (реєстр. № 3254) повернуто до Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності для підготовки його для розгляду у повторному першому читанні.

Комітет на своєму засіданні 19 жовтня 2016 року розглянув доопрацьований проект вищезазначеного Закону.

В процесі доопрацювання прийнято рішення змінити назву проекту Закону України, а саме: «Про внесення змін до статті 201 Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди небезпечних речовин, частин вогнепальної зброї».

Законопроектом також пропонується включити до переліку предметів контрабанди, передбачених статтею 201 Кримінального кодексу України, небезпечні речовини та частини вогнепальної нарізної зброї:

1)          небезпечні речовини - це хімічна, токсична, вибухова, окислювальна, горюча речовина, біологічні агенти та речовини біологічного походження (біохімічні, мікробіологічні, біотехнологічні препарати, патогенні для людей і тварин мікроорганізми тощо), які становлять небезпеку для життя і здоров’ю людей, довкілля, сукупність властивостей речовин і/або особливостей їх стану, внаслідок яких за певних обставин може створитися загроза життю і здоров’ю людей, довкіллю.

У звязку з послабленням контролю у даній галузі, правоохоронними органами фіксуються непоодинокі випадки ввезення на митну територію України потенційно небезпечних речовин, в тому числі невідомого походження та токсичних відходів промисловості.

При відсутності відповідного реагування вказане може призвести до перетворення території України на звалище відходів. Зазначене, у свою чергу, створить передумови для погіршення екології країни та генофонду нації;

2) частини вогнепальної нарізної зброї.

Протягом 2014-2015 років неодноразово зафіксовано факти контрабандного пересилання до України частин вогнепальної нарізної зброї, що приховувались від митного контролю. Після збирання всіх деталей зброї, виявлялась відсутність певної запчастини, що унеможливлювало стрільбу, в результаті чого визначати вказані запчастини предметом контрабанди не виявлялось за можливе. У той же час, частина вказаної зброї, якої не вистачало, зазвичай пересилається на іншу особу або може бути придбана на території України, в результаті чого здійснюється повноцінне контрабандне переміщення вогнепальної зброї через митний кордон з уникненням від кримінальної відповідальності.

Виходячи з вищевикладеного Комітет своїм рішенням рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу доопрацьований проект Закону України «Про внесення змін до статті 201 Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди небезпечних речовин, частин вогнепальної зброї».

Доповідачем з зазначеного питання визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожемякіна Андрія Анатолійовича.

Додаток: проект Закону України на 2 аркушах;

                  проект Постанови на 1 аркуші;

                  порівняльна таблиця на 1 аркуші.

 

 

 

Голова Комітету                                                                Кожем’якін А.А.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12