До реєстр. № 4936 від 08.07.2016 р.


Верховна Рада України

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув проект Закону України «Про превентивні і компенсаційні засоби у зв’язку з катуванням, нелюдським чи таким, що принижує гідність, поводженням або покаранням щодо засуджених та осіб, узятих під варту, та запровадження інституту пенітенціарних суддів», реєстр. № 4936, поданий народними депутатами України Мірошниченком Ю.Р., Барвіненком В.Д., Котвіцьким І. О. та іншими народними депутатами України. 

Проектом передбачається запровадження і функціонування в Україні механізму превентивних та компенсаційних заходів для забезпечення гарантій дотримання прав осіб, які відбувають призначене їм судом покарання у виді довічного позбавлення волі, позбавлення волі на певний строк та до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі в установах виконання покарань або тримаються  в місцях попереднього ув’язнення, а також інституту пенітенціарних суддів.

Крім цього, Прикінцевими положеннями законопроекту пропонуються зміни до низки статей Кримінального процесуального кодексу України та статті 21 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», якими передбачаються процесуальні повноваження пенітенціарного судді та дається визначення поняття його правового статусу, а також вносяться зміни до статей 9 і 24 Кримінально-виконавчого кодексу України щодо оскарження засудженим застосованого до нього стягнення та безперешкодного відвідування пенітенціарним суддею, іншими суддями та захисником установ виконання покарань і місць попереднього увязнення.  

          Головне науково-експертне управління пропонує відхилити проект,  визнаючи при цьому, що на даний час засуджені або ув’язнені позбавлені можливості звернутись до суду з питань оскарження неналежного поводження з боку персоналу установ виконання покарань чи місць попереднього ув’язнення через відсутність регламентованого законом чи підзаконним нормативно-правовим актом порядку такого звернення.

           Міністерство юстиції України вважає проект № 4936 своєчасним та підтримує  його.

           Комітет з питань запобігання і протидії корупції вважає проект відповідаючим вимогам антикорупційного законодавства. 

Зважаючи на актуальність проекту, з метою забезпечення гарантій для недопущення катувань, нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження або покарання, врегулювання проблеми підсудності скарг в'язнів, належного правового захисту прав особами, взятими під варту та засудженими, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді  за результатами розгляду в першому читанні законопроекту реєстр. № 4936 прийняти його за основу.

Співдоповідачем з цього законопроекту на засіданні Верховної Ради  визначено народного депутата України Кожемякіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України та висновок Головного науково-експертного управління  просимо розглянути.

 

 

 

Голова Комітету                                                                     А. Кожем’якін

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12