До реєстр. № 2192а від 30.06.2015 р

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

         

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні 11 листопада 2015 року розглянув проект Закону України «Про внесення зміни до статті 240 Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин місцевого значення» (реєстр. № 2192а від 30.06.2015 р.)

Запропонований проект Закону має на меті визнати незаконне видобування корисних копалин місцевого значення кримінально-караним діянням, за умови  коли вартість таких незаконно видобутих корисних копалин у триста і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Для реалізації зазначеної мети пропонується доповнити частину другу статті 240 КК України нормою, яка передбачає кримінальну відповідальність за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у великому розмірі. При цьому великим розміром визнається вартість незаконно видобутих корисних копалин місцевого значення, яка у триста і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (Примітка до статті 240 КК в редакції проекту).

Народні депутати України - члени Комітету повністю поділяють стурбованість авторів проекту щодо стану охорони корисних копалин в Україні. Проте, проаналізувавши даний проект вважають, що запропоноване посилення кримінальної відповідальності за видобування корисних копалин місцевого значення у великих розмірах не узгоджується з положеннями статей 6 та 23 Кодексу України про надра.

Також не можна погодитися із запропонованими розмірами покарання у виді штрафу за діяння, передбачені частиною 2 статті 240 КК, оскільки при реалізації запропонованих змін покарання буде в десятки разів меншим, ніж завдана злочином шкода, а це в свою чергу, порушує один з основних кримінально-правових принципів – співрозмірності покарання вчиненому злочину.

На думку Комітету, авторам законопроекту варто було піти шляхом удосконалення відповідних норм регулятивного законодавства, зокрема, законодавства про надра та природоохоронного законодавства, та передбачити саме в них ефективні механізми контролю за видобуванням корисних копалин, припинення незаконного видобування у разі його виявлення, арешту чи затримання обладнання, яке використовується для незаконного видобування та застосування санкцій (в тому числі фінансових) щодо юридичних осіб, які провадять таку діяльність. Наявність відповідних приписів могла б справити навіть  більш значний позитивний ефект, аніж запровадження кримінально-правових санкцій  для фізичних осіб.

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи підтримує прийняття  законопроекту у першому читанні за основу.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету та Міністерство фінансів України не заперечують проти прийняття даного законопроекту та зазначають, що його прийняття призведе до опосередкованого збільшення доходів та видатків державного бюджету в залежності від санкцій за вчиненні правопорушення.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловлює низку зауважень та вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

З огляду на зазначене, Комітет рекомендує Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення зміни до статті 240 Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин місцевого значення» (реєстр. № 2192а від 30.06.2015 р.) повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Доповідачем від Комітету з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності А.Кожем’якіна.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути. 

 

 

 

Голова Комітету                                                             А. Кожем’якін

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12