До реєстр. № 3513
від 24.11.2015 р.

                                                          

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий народними депутатами України Безбахом Я.Я., Сольваром Р.М. та Матвійчуком Е.Л. проект Закону України "Про внесення змін до Розділу ХІ Кримінального процесуального кодексу України щодо запобіжних заходів" (реєстр. № 3513).

       Законопроектом пропонується доповнити пункт 9 Розділу XI Кримінального процесуального кодексу України новим абзацом, відповідно до якого у випадку повернення судом кримінальної справи, що була порушена до прийняття нового КПК, прокурору на додаткове розслідування, скасовуються запобіжні заходи, арешт майна, відсторонення від посади, застосовані під час дізнання та досудового слідства до дня набрання чинності новим КПК.

       Тобто, у законопроекті пропонується закріпити правило про автоматичне скасування вказаних заходів у випадку повернення судом кримінальної справи прокурору для проведення додаткового розслідування.

       Проаналізувавши законопроект, члени Комітету зазначили, що застосування таких заходів, як арешт майна та відсторонення від посади, у порядку, що діяв до набрання чинності новим КПК, коли арешт на майно накладався слідчим без дозволу суду, і це рішення неможливо було оскаржити до суду окремо від усієї кримінальної справи, викликає серйозні зауваження.

Разом з тим, повернення справи на додаткове розслідування автоматично не означає, що особа не винна у вчиненні того чи іншого злочину, або такий злочин не вчинявся взагалі. А тому таке автоматичне скасування може суттєво ускладнити як здійснення самого досудового розслідування, так і виконання призначеного судом покарання (зокрема, в частині конфіскації майна, спрямуванні цього майна на погашення заподіяної злочином шкоди тощо).

З огляду на зазначене члени Комітету рекомендують Верховній Раді України повернути законопроект суб‘єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України додержується такої ж думки.

Доповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено  голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем'якіна  Андрія Анатолійовича.

          Додаючи проект постанови Верховної Ради України та висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, просимо розглянути.

 

 

 

         

Голова Комітету                                                          А.КОЖЕМ‘ЯКІН

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12