До реєстр. № 6110 від 22.02.2017 р.

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 7 червня 2017 року проект Закону України «Про внесення зміни до статті 336 Кримінального процесуального кодексу України (щодо проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції під час судового провадження у разі неможливості виконання ухвали про здійснення приводу)» (реєстр. № 6110), поданий народними депутатами України Немировським А.В., Шиньковичем А.В., Македоном Ю.М., Развадовським В.Й., Безбахом Я.Я., Шаховим С.В. та Луценко І.С.

Законопроект має на меті запровадження можливості проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції під час судового провадження у разі неможливості виконання ухвали про здійснення приводу.

Мету законопроекту пропонується досягти шляхом внесення зміни до статті 336 Кримінального процесуального кодексу  України в частині доповнення її пунктом 4-1 такого змісту: 4-1) неможливості виконання ухвали про здійснення приводу.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно відхилити.

Народні депутати України - члени Комітету зазначили, що питання дистанційного судового провадження наразі належним чином врегульовані статтею 336 КПК, якою закріплено невичерпний перелік підстав дистанційного судового провадження, а відтак необхідність у внесенні запропонованих законопроектом змін відсутня. Мета законопроекту щодо усунення корупційних ризиків навмисного невиконання правоохоронними органами ухвали суду про привід та скорочення видатків на конвоювання є слушною, але потребує реалізації шляхом суттєвого доопрацювання зазначеного законопроекту.

Генеральна прокуратура України, Міністерство юстиції України, Міністерство внутрішніх справ України вважає внесення таких змін до законодавства недоцільними, оскільки застосування інституту відеоконференції та приводу достатньо унормовані та практично реалізовані в діяльності правоохоронних органів та судів.

Фахівці Інституту законодавства Верховної Ради України та Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені Академіка В.В. Сташиса вважають внесення запропонованих законопроектом змін до КПК України недоцільними та також такими, що не відповідають вимогам якості законодавчої техніки.

Проаналізувавши законопроект, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України «Про внесення зміни до статті 336 Кримінального процесуального кодексу України (щодо проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції під час судового провадження у разі неможливості виконання ухвали про здійснення приводу)» (реєстр. № 6110), повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності - народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

 

Просимо розглянути.

 

Голова Комітету                                                             Кожем’якін А. А.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12