До реєстр. № 7179 від 05.10.2017 р.
Верховна Рада України

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні 14 березня 2018 року (протокол № 85) розглянув проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо співробітництва з Міжнародним кримінальним судом» (реєстр. № 7179), поданий Кабінетом Міністрів України.

Метою законопроекту є врегулювання порядку співробітництва органів державної влади України з Міжнародним кримінальним судом, прокурором, суддею, секретарем або палатами Міжнародного кримінального суду на підставі прохань Міжнародного кримінального суду про співробітництво, зокрема надання допомоги та арешт і передачу осіб.

Законопроектом пропонується внести наступні зміни:

                   у пункті 10 частини 1 статті 541 КПК дається нове визначення поняття «тимчасовий арешт»;

                   стаття 544 КПК доповнюється частинами 6 та 7, у яких закріплюється, що у разі відсутності міжнародного договору України, що передбачає співробітництво з міжнародною судовою установою, таке співробітництво здійснюється на підставі цього Кодексу та з урахуванням міжнародних зобов’язань України співпрацювати з відповідною установою. Питання про здійснення міжнародного правового співробітництва з такою установою буде вирішуватися відповідно або Міністерством юстиції України (на стадії судового розгляду або апеляційного оскарження) або Генеральною прокуратурою (на стадії досудового розслідування);

                   доповнюється новим розділом ІХ-2 «Співробітництво з Міжнародним кримінальним судом», у якому визначаються обсяг і порядок такого співробітництва, центральні органи України, відповідальні за забезпечення співробітництва з Міжнародним кримінальним судом, порядок надання правової допомоги на прохання Міжнародного кримінального суду, вирішення питань про арешт, передачу та тимчасову передачу осіб до Міжнародного кримінального суду тощо;

                   у статті 20 Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві» передбачено, що приводом для вжиття заходів забезпечення безпеки учасників кримінального судочинства, членів їх сімей та близьких родичів може бути, у тому числі, отримання прохання Міжнародного кримінального суду про забезпечення заходів захисту.

Проаналізувавши положення законопроекту народні депутати України – члени Комітету відзначають, що питання співпраці із Міжнародним кримінальним судом задля ефективної та результативної боротьби зі злочинністю, а також зміцнення принципу невідворотності покарання, потребує законодавчого врегулювання. Однак, звертають увагу на те, що норми законопроекту мають ряд суттєвих зауважень, що не можуть бути доопрацьовані до другого читання та потребують комплексного доопрацювання шляхом приведення їх у відповідність до Конституції України.

Міністерство юстиції України повністю підтримує законопроект, так як він погоджений з Міністерством закордонних справ України, Міністерством фінансів України та Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

Генеральна прокуратура України вважає, що законопроект потребує суттєвого доопрацювання, зокрема приведення у відповідність термінології, криміналізації окремих складів злочинів, внесення до Верховної Ради України «ратифікаційного пакету» у зв’язку з ратифікацією Римського статуту.

Головне науково-експертне управління не підтримує прийняття законопроекту у його нинішньому вигляді у зв’язку з тим, що, по-перше, норми суперечать статті 9 Конституції України, а по-друге тимчасові правові норми не повинні включатися до основного тексту КПК, адже він є законодавчим актом постійної дії..

З огляду на це, Комітет ухвалив рішення повернути текст законопроекту на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожемякіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України та висновок Головного науково-експертного управління з цього питання,  просимо розглянути.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                     А. КОЖЕМ’ЯКІН

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                 2

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12