СТЕНОГРАМА

 засідання Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності

від 10 грудня 2014 року

Засідання веде Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем'якін А.А.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Присядьте. Я, щоб швиденько, не затримувати вас, ми проведемо два питання. Антонович, сідайте. Владислав Вікторович, сідайте, будь ласка.

Шановні члени комітету, будь ласка, подивіться, я продовжую засідання комітету. Шановні члени ….

 Я продовжую засідання комітету, друге питання, будь ласка, подивіться. Відповідно до вимог Регламенту Верховної Ради України ми повинні проголосувати за, значить, за відкрите засідання комітету. Ніхто не заперечує? Все, будемо ….

Прошу голосувати, хто – за? Прошу опустити. Проти? Утримався?

Прийнято. Комітет вважається відкритим.

Вам розданий Порядок денний, будь ласка, подивіться.  Якщо ніхто не заперечує прошу, треба проголосувати за його затвердження, Порядок денний він короткий. Нема заперечень? Нема. На цей от, зараз Порядок денний.

Відповідно до вимог 93 статті Регламенту, шановні колеги, ми сьогодні попередньо розглядаємо законопроекти, до речі, які пропонується включити до Порядку денного першої сесії Верховної Ради. То, про що вчора, ви пам'ятаєте,  дискусія була з паном спікером. Оскільки ні Верховна Рада, ні комітет не мають право розглядати по суті жодного проекту, ви ж знаєте, якщо він не включений до Порядку денного.

Дозвольте нагадати, що згідно з частиною 2 статті 94-ої Регламенту,  законопроект не включається до Порядку денного і повертається суб'єкту права законодавчої ініціативи у разі.

Перше. Якщо він суперечить Конституції України – раз.

Якщо він оформлений без дотримання вимог Регламенту – два. І якщо відсутні фінансово-економічні обґрунтування до нього – три. Ще, якщо є альтернативний законопроект ухвалений в першому читанні і якщо Верховна Рада України на поточній сесії вже відхилений аналогічний законопроект.

Дивіться, будь ласка, там 35 законопроектів у нас в табличці. Так? Та 2 проекти постанови. Зараз, значить, чому ми зробили таблички, щоб, ми зробили для того, щоб економити трошки папер, тому вам, я думаю, ви розберетесь в цих табличках. Аналіз проекті дозволяє зробити висновок про відсутність жодної з наведених вище підстав для не включення їх в порядок денний першої сесії. Тому я пропоную рекомендувати Верховній Раді України включити всі 37 законопроектів, а потім пані Оксана тут присутня, наша колега, вона дійсно там вказую на деякі законопроекти, я думаю, що коли ми будемо їх розглядати і коли ми будемо їх …

Не, не, справа в тому, що принцип …

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Не, не. Є конституційна норма щодо права суб'єкта реєструвати закон. Ми можемо це публічно обговорювати, ми можемо прийти на комітет, але повірте мені, реєстрація законопроекту в комітеті, розгляд, це не значить, що він буде прийнятий. Ну, тобто, ви знаєте мою позицію і вашу. Так що повірте мені …

Да, будь ласка.

 

______________. Панове колеги! Вибачте, що не член вашого комітету але прошу, будь ласка, зверніть увагу, що у вас є законопроект 1295, його зараз не має в даному разі, про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за заклик до непокори. Внесла це пані Ірина Фріз, зареєструвала днями цей законопроект і це в даному разі, взагалі, аналог 16 січня. Я була просто в шоці, що хтось…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.  Це не стосується всіх, це стосується виключно цивільних осіб, які підбурюють військовослужбовців не виконувати наказ. Виключно тих цивільних осіб, які підбурюють солдат не виконувати накази ………………….

 

______________. Я надіюсь ви нам надасте тоді, тому що ми дивилися …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Віталійович, я ж сказав, що коли по суті будемо розглядати, ну ми ж відхилимо, ну, повірте. Дякую.

Пані Оксана, дякую.

Колеги подивіться, Антон Яценко, будь ласка.

 

ЯЦЕНКО А.В.

Шановні колеги! От, дійсно є в Україні така проблема, як азартні ігри і окремий напрям це організація, як кажуть бойов тварин, ну, наприклад, собак і так далі. Я вже другий раз, минулого разу, в минулій раді, подавав і зараз подав про  встановлення відповідальності за  проведення собачих боїв. Ну я вважаю, що ми цивілізована країна…

 

_______________. (Не чути)

 

_______________. Ні, ну статтю ввести, як, що робити в кримінальний… значить, тому прошу цей законопроект також включити до порядку денного. Ні, насправді, ну ми ж не дике суспільство, а європейсь

 

_______________. (Не чути)

 

_______________. Ні, ну нормаль. Чого.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги! Я хочу звернутись… Ну це наше право з вами підтримати колегу чи ні. Які будуть пропозиції? Будь ласка, Володимир Юрійович Мисик.

 

МИСИК В.Ю. (Не чути) 

 

(Загальна дискусія) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги…

 

_______________. Во всех странах Европы это запрещено и за это уголовная ответственность.

 

_______________. И тараканьи бега, пожалуйста, тоже.

 

          (Загальна дискусія) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну добре. Давайте так. Дякую пану Володимиру. Дякую… Антон Володимирович, ви ж не на базарі. Я вас прошу.

Шановні колеги, давайте так. Будь ласка, які пропозиції і колега запропонував, я можу поставити на голосування. Номер який це законопроекту?

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну це погано. Тому що ми не можемо без руки.

 

_______________. (Не чути)

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну я ж про предмет відання і кажу.

 

_______________. ….криминального кодэкса.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну номер, номер. Ну ми ж не можемо проголосувати, якщо його нема, номеру.

 

_______________. Просто його зареєстрували……

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги! Які пропозиції щодо включення от рекомендованого проекту, який тільки що сказав наш колега Яценко? Включаємо? Нема питань.

Тому, якщо нема заперечень? Хто за то, щоб включити всі 37 проектів до порядку денного, плюс проект, який запропонував пан Яценко, наш колега, Антон Володимирович. Прошу голосувати.

Хто – "За"? Прошу опустити. Хто – "Проти"? "Утримався"? Рішення прийнято одноголосно.

Наступне питання, Верховною Радою, колеги, сьомого скликання, в першому читанні п'ять законопроектів є. Відповідні матеріали подивіться, будь ласка.

Ці законопроекти - номер 0920, 0921, 0922, 0923, 0924. Я пропоную, ну дійсно, нормальні, необхідні для суспільства законопроекти. Там і питання відповідальності за вчинення насильства в сім'ї, ну багато таких, ну, про пробацію – це перспективний і досить серьозний закон. Щодо змін до деяких законодавчих актів, які стосуються питання, пов'язані про засади цивільного захисту, подивіться. Я пропоную нам їх включити і перереєструвати уже на восьме скликання. Немає заперечень?

Якщо хто за цю пропозицію, прошу голосувати. Хто – "за"? Прошу опустити. Хто – проти? Утримався? Один... Хтось утримався? Дякую. Одноголосно.

Колеги, і останнє питання, третє, будь ласка, подивіться в порядку денному. Я хотів би надати слово керівнику підкомітету з питань організованої злочинності, боротьби з організованою злочинністю народному депутату Бухарєву Владиславу Вікторовичу.

Будь ласка, Владислав Вікторович.

 

БУХАРЄВ В.В. Дякую, пане голово.

Я дуже коротко. Ми пропонуємо утворити робочу групу з підготовки реформування законодавства щодо інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю. На перший погляд дуже так пафосно звучить. Дійсно, це дуже важливе питання. Я просив би вашої підтримки, щоб ми таку групу створили. Якщо дозволите, керівником пропоную себе, а моїм заступником – нашого колегу Шемчука Віктора Вікторовича.

Якщо коротко і по суті, то  така пропозиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шемчук Віктор Вікторович – він колишній член… депутат Верховної Ради, член комітету, заступник Генерального прокурора був, працював.

………………, два слова, якщо можна.

 

_______________.  Шановний пане головуючий, шановні народні депутати! Мова йде про те, що ця робоча група буде створена із фахівців, в тому числі із залученням міжнародних спеціалістів, які пропонують нам своє сприяння у створенні нової законодавчої бази, починаючи із Закону про оперативно-розшукову діяльність в Інтернет-мережі, і завершуючи тим, що будуть запропоновані зміни щодо Кримінально-процесуального кодексу, документування кіберзлочинів у мережі. Також будуть розроблені інші документи. Вона ні в якій мірі не впливає на можливість роботи інших комітетів, таких як Комітет з національної безпеки і оборони або будь-яких інших комітетів Верховної Ради в своїй галузі. Ніби дійсно воно звучить так, що це охоплює неохоплюване, тобто весь сегмент інформаційної безпеки і кіборгзлочинності. Однак, воно буде стосуватися виключно діяльності правоохоронних органів і забезпечення їх нормальними діючими законами для можливості присікання цих злочинів в Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, ………. Нема запитань? Нема.

Шановні колеги, якщо підтримаємо цю пропозицію створення робочої групи для опрацювання цих законопроектів. Юрій Віталійович, я думаю, що це теж. Ви про це казали, правильно? Колись про кіберзлочинність, що це треба сьогодні підтримати.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, організатор. Прошу голосувати. Хто за цю пропозицію, прошу голосувати.

Хто "за"? Прошу опустити. Проти? Утримався? Одноголосно.

Колеги, перелік питань порядку денного вичерпано. Є якісь зауваження і пропозиції?

 

_______________. Есть замечание, если можно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

_______________.  Я вас прошу, давайте в следующий раз, во-первых, поменьше сидеть, потому что не усваиваешь. Во-вторых, вот эта пресса, которая здесь сидит, вот эти пустые выступления, ну, мне кажется, что мы  сегодня ту повестку дня, которую комитет, оба комитета, сложили, просто не вычерпано.

Давайте как-то делить, наверное, частями. Говорили, там, через месяц собираться. Ну, бред полнейший. Каждый себя пиарит и превращает это все опять же в парламент, который

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Почекайте, зараз. ….., може... Ні, це ваша емоція. Я просто  вам хочу сказати, що, ну, ви не працювали в нашому комітеті. Це один із єдиних комітетів, який під час Революції гідності а також боротьби за закони всі, які, і амністію. Пам'ятаєте? І закони про прокуратуру, і закони про визволення тих, хто сидів незаконно в тюрмі. І у нас завжди проходили ці засідання в такій кількості і при такій присутності громадськості. І, повірте мені, сьогодні до мене особисто, як до голови того минулого, і до всіх членів, які були, нема питань у них. Тому що ми це робимо прозоро і відкрито. Без цього не можна.

А, на жаль, події, які відбулись, вони сьогодні нас заставляють це робити. Розумієте……?

Ні, я розумію, але ми колись сиділи і по п'ять і по шість годин. Нічого страшного. Ну, посидимо.

 

_______________. Ні, якщо це наш комітет…..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, я розумію, ну, це, ви тепер будете розуміти і … Да, ви повинні знати, що. як воно все відбувається.

Юрій Віталійович.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. О, тільки.

 

________________. (Не чути)

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Да. Дякую.

 

________________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, дякую.

Будь ласка, спочатку пан Соляр. а потім пан Яценко. Будь ласка, увага!

 

СОЛЯР В.М. Я взагалі підтримую колегу на рахунок заслуховування представників, скажемо так, правоохоронних органів. Однак у мене є також пропозиція. Скажемо, якщо є ряд запитань, які закриті для розголосу, правильно, а я б їх хотів почути, я би все ж таки хотів, щоби, для початку, можливо, це було заслуховування просто в обмеженому колективі, а після того можна працювати вже на пресу. Є ряд запитань, які просто я не можу озвучити просто на пресу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Повірте мені…

 

________________. Я вибачаюсь, шановний колего, але не може бути закритих питань, які стосуються гибелі майданівців. Вони не можуть бути закриті. Як тільки ми закриємо півпитання – все. Ми… (Загальна дискусія)

 

 

________________. Оголосіть, що це закрите засідання!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це правильно, да. І у нас такі випадки були в парламенті дуже часто.

Антон Яценко, будь ласка.

 

ЯЦЕНКО А.В. Уважаемые коллеги, вот с чего начну. Значит, дело в том, что тут у нас в Верховной Раде уже тенденциозно, ну, как бы формируется постоянно, ну ладно там, под куполом, уже и в комитетах, что какие-то депутаты есть хорошие, есть плохие депутаты. Ну, упоминаются законы 16 січня. То есть, ну, например, я вот набрал на округе 50 тысяч голосов, это третье место по Украине. Поэтому у меня есть такое предложение, Юрий Витальевич. Если, либо вы внесите законы, нас лишите мандата, просто, быстро и без издевательств, либо дайте нам нормально работать. Или, например, поставьте вопрос, чтобы не ходили, там, на комитет. Потому что постоянно звучит вот это вотДело в том, что половина вообще депутатов, мы сейчас в суд будем подавать, что многие не голосовали за эти законы, кто-то голосовал, но, в конце концов это Рада и мы сильно политизируем данный вопрос. То есть, вы или, знаете как, простите, я закончу на нормальной ноте, когда дедушка бабушку неожиданно по лбу ложкой ударил и вспомнил, что не девкой взял. Говорит: "Как вспомню, все закипает". Поэтому, пожалуйста, давайте как-то нормально работать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Антон Володимирович, якщо є якісь… якщо якісь   з цього приводу,  будь ласка, звертайтесь давайте і ми все врегулюємо, я перший раз чую від вас. На комітеті минулому і сьогоднішньому я не чув, щоб хтось якісь до вас … Я нічого не розумію,  я нічого   не розумію.

 Будь ласка, Володимир Юрійович.

 

 _______________. Эту проблему  мы уже давно тихо и спокойно решили, отнеся себя  к негативно настроенному. Я проявил инициативу, подошел к депутату Мацола и сказал: "Ты хороший, новый, правильный, возьми меня на поруки и перевоспитай". И поверьте, уже вторую неделю я прихожу к нему в кабинет, мы  изучаем язык, мы читаем литературу, мы делаем многие вещи и я думаю,  что через месяц, полтора-два депутат Мацола комитету скажет, что  ….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Юрій Віталійович,  будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Щоб закінчити як кажуть на хорошій ноті. Пам'ятаю, я вчився в Рівненській школі номер 7, у мене було 42 учні в класі і  з них десь 12 баптистів. І мене   як комсомольського активіста закріпили за одним із баптистів, і сказали, що  його перевиховати, щоб він нарешті значок одів.   І коли через 3 місяці спитали про досягнення, я сказав: "Пиво вже п'є, але галстук ще …. не одягає".  Тому Мацолу ви вибрали абсолютно точно – це я зрозумів.

 Але Антон, я не мав на увазі, тут на комітеті жодної дискримінації, я говорю тільки про одне, якраз ти правий в тому, що  ми ... От зараз виривається з контексту: 16  січня, в який би суд не подавав, руки були підняти Але  це нічого не доказує, от на сьогоднішній момент мені здається, що це нічого не доказує крім наявності цієї проблеми, вона відірвана з повітря. Ви  відповідаєте за Януковича, якого  немає.

А  я пропоную навпаки показати,  що це була ціла система.  І в ході цього розслідування це вже буде встановлено: ти сам підняв цю руку, чи не підняв?   Давай не про тебе говорити взагалі. Вони    свої підняли, чи вони не могли не підняти,  бо знали, що їх посадять? Послухайте, я навпаки хочу показати, що корінь зла знаходився не в "беркутятах" і навіть не в депутатах, які підняли руку. Бо,  я перепрошую, були депутати, які б могли не підняти  і сіли би на другий день,  ми ж це розуміємо.

Тому  я якраз за системний підхід, ми повинні визнати,  що країною        правила злочинна організація. І хтось з нею боровся, були духовиті, хтось  жив окремо від неї, а хтось під неї ліг, а хтось мусив  лягти. В даному випадку тут, на комітеті, немає такої проблеми, ми всі 

Жив окремо від неї, а хтось під неї ліг, а хтось мусив лягти. Ребята, в даному випадку, тут на комітеті, немає такої проблеми, ………

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку